Самочувствието и с какво то е важно за мен

samochuvsvietoЗамисляли ли сте се, кое е онова нещо, което ни дава едновременно много сили и вяра (основно в собствените ни сили) по пътя към успеха и едно временно с това може да ни спира на всяка крачка и да ни кара да се откажем. Да, самочувствието. То е само един компонент от цялата палитра с качества, които притежава Успяващият човек. То не може да ни направи успешни само по себе си, но е основен двигател към Успеха. Важно е да разбираме, че неговата липса или блокира нашите действия или ги изкривява. Успелите хора са целеустремени, систематични и последователни в действията си, за това е важно в какво сме се прицелили и какъв курс сме избрали в живота си. Също така, добре е да правим разлика между доброто самочувствие и празната от съдържание напереност. От друга страна, всички знаем, че един и същи човек в една ситуация има самочувствие, а в друга – не. Как да изградим самочувствие и да бъдем успяващи? Ето това е темата на тази статия.

И ето как изглежда в опростен вид формулата: истинското и работещо за успеха ни самочувствие се основава на някакво преимущество, превърнато в потенциал, реализиран на практика и получил признание от другите.

formula-samochuvstvie

А това, че има формула и схема, означава че човек може да изгражда съзнателно самочувствието си. И това отново е част от развитието ни като личности.

Най-очевидният аспект на самочувствието е някакво преимущество. Преимущество буквално значи да имаш нещо повече от другите, но това в никакъв случай не те прави свръх човек. Чрез добрата саморефлексия ние откриваме и осъзнаваме своите силни страни, което е първата стъпка. Следващата е да ги използваме. Повечето хора дойде ли момента на действието, приемат пораженческа позиция – виждайки успеха на другите, си казват „аз не мога така“. Вероятно сега не можем така, но можете да започнем по друг начин, базирайки действията си на друго свое преимущество. В бизнеса ни и в общуването ни с хора, е много важно да акцентираме и стъпим на своите силни страни, да започнем да градим върху тях. Преимуществото не прави самочувствието. То е само първия му пласт.

Следващото нещо е да обърнем това преимущество в истински потенциал. А това става като съберем нашите силни страни с някакви възможности вън от нас. Сигурно сте съгласни, че дори и най-самоувереният човек, поставен в ситуация да продава бракувани ръчни шевни машинки например, става колеблив. Нашите силни страни, събрани с възможностите, които ни дава нашия живот, бизнес и среда, вече е потенциал. И сега ще кажете, че не всеки има такива възможности… Възможности има. Тук ключовото е да имаме очи да ги видим.

samochuvstvie-startТова да осъзнаеш силните си страни и да видиш възможностите на средата не е малко, но все още не е градивното самочувствие. Този потенциал трябва да види реализация на бял свят. И тук идва проблемът на повечето хора. Самочувствието се храни от действието, и то не от кое да е действие, а от онова, което има цел и посока. А за да бъдат нашите действия с цел и посока е добре да си отговорим на въпроса „какъв искам да бъда“. И колкото по-конкретен отговор имаме – толкова по-лесно ще ни е да се устремим натам. И като се питате „кой искам да бъда“ минете през всички аспекти на живота си – какъв искам да бъда като партньор, като професионалист, като експерт, като родител (ако искам да бъда родител), като приятел… Самото това самопознание за себе си е много важна и здрава основа за самочувствието ни и сме на крачка преди завършената картина (формула/схема).

Накрая, но не на последно място е признанието. Казвайки признание, повечето хора влагат някакъв абстрактен и глобален смисъл, като например световното признание на подписалия се в историята писател. Всъщност признание е и на практика всяко „благодаря“, което чуваме, всяка награда, която получаваме, всеки лев, който печелим. А да получим признание най-вече означава да приемем признанието, което другите ни дават. Да се вглеждаме в очите на хората, които ни благодарят, дори и да търсим обратна връзка от всички, с които взаимодействаме. Като истинското признание идва на малки части, заслужени всяка по отделно.

Вероятно вече разбирате защо нещото, наречено самочувствие, е наречено само-чувствие. В най-голямата си част то зависи от нас самите.

И в заключение, важно е да разбираме, че няма значение какви сме сега. Има значение какви искаме да бъдем. Няма значение какво сме правили досега. Има значение какво ще правим от тук нататък. Няма значение какво имаме сега. Има значение това, че можем да имаме много повече. А от най-голямо значение е, че сме си ние и нашата вяра зависи от нас…

Затова можем на всяка породила се негативна мисъл в главата да кажем ОСТАВИ, на всеки неуспешен опит – С ЕДНА СТЪПКА СЪМ ПО-БЛИЗО ДО УСПЕХА, а на всяко успешно действие – ПРЕДАЙ НАТАТЪК! Животът е игра – изиграйте я създавайки правилата си сами!

автор: Гергана Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *