Как да разберем дали е време да напуснем работното място?

На първо място бих искала да отбележа, че всяка от изброените по-долу причини, се явява сериозен фактор за напускане на работното място само тогава, когато наистина сме изчерпали действията, които имаме възможност да предприемем в нашия кръг на влияние.

Има много неща, които бихме могли да направим във всяка една среда или ситуация, през които пряко или косвено да повлияем и да променим нещата към по-добро – ако за нас това е важно. И когато е налице някакво предизвикателство, това не значи, че трябва да станем и да си тръгнем. Както няма и идеални хора, така няма и работно място, на което всичко да е идеално и точно такова, каквото го искаме. Но да… има такива, които максимално много се приближават до това, което искаме за себе си.

И тогава, когато наистина видим, че нашите действия и намерения нямат ефект, тогава, когато организацията по-скоро задълбочава проблемните ситуации и дори ги толерира, тогава е време сериозно да помислим за това – искаме ли тази работа, тези хора, тази организация да бъдат част от живота ни? Искаме ли да посветим една значителна част от нашия живот на работа, която повече ни натоварва отколкото ни дава?

Ето и кои са, според мен, причините да се насочим към промяна.

Морален конфликт

Това, което компанията предлага като продукт/услуга и/или начина, по който извършва дейността си е в сериозен морален конфликт с твоите ценности и вярвания. Истината е, че може всичко останало да е наред – колегите, парите, работното време и т.н. Но ако вътрешно се обвиняваш, че си част от тази организация, ако ти е неприятно да споделяш какво работиш, ако ценностите ти не са удовлетворени, това ще създава един все по-задълбочаващ се вътрешен конфликт у теб. Най-вероятно няма да успяваш да постигаш дългосрочно удовлетворение, независимо от професионалните си постижения. Ако това е твоят случай, не бързай да се мяташ в нещо ново. Дай си време да си изясниш за себе си какво искаш от работата, какво ти е важно и защо. И когато си готов, с ясна визия и разбиране какво ти носи удовлетворение, действай смело! Ясната визия те подготвя много добре и само тогава ще можеш истински да припознаеш „твоето нещо“, когато го видиш!

Токсична среда

С какви хора си заобиколен на работното ти място? Каква е атмосферата? Култура на сътрудничество ли преобладава или на съперничество? Имаш ли подкрепа да се развиваш? Или си постоянно нащрек да не ли някой да те прецака за пореден път? Имаш ли доверие на шефа си, на компанията, че ти си важен за тях?

„Токсичната“ среда може да бъде много сериозен фактор за стрес, бърнаут, емоционална претовареност и  дори заболявания. Разбира се, тук не става въпрос за наличие на конфикти или неразбирателства. Във всеки един добър екип има конфликти – и това е добре за екипа! Важно е как се спряваме с тях – изслушваме ли се, приемаме ли чуждите гледни точки, обсъждаме ли ги, как взимаме решения и т.н. Ако на работа не се чувстваш „защитен“ да изразяваш себе си, да се развиваш, да споделяш, да търсиш и да получаваш подкрепа и тази атмосфера се толерира и дори насърчава, важно е да помислиш за себе си и за това как да потърсиш място, на което наистина ще бъдеш ценен и уважаван.

Нямаш никаква възможност за личностно развитие/няма предизвикателства…

… а това е важно за теб

Има някои прекрасни работни места, на които всичко ни харесва – колегите са супер, шефовете – също, работата ни е приятна и всичко успяваме да свършим навреме. Има обаче една чисто човешка характеристика и тя е – че всеки от нас има много силна вътрешна потребност да става все по-добър в нещата, които са важни за него. Дан Пинк го нарича стремеж към майсторство. И ако твоята работна среда не ти дава възможност да се развиваш, това може да е доста сериозна причина за твоята лична неудовлетвореност. И тук – само да подчертая – не става въпрос само за кариерно развитие – като позиция. Това дори не е толкова важно. Има много компании, в които няма възможност за чисто йерархичен растеж. Но по-важното е да можеш да развиваш уменията си. Да срещаш нови предизвикателства, да правиш нещата по нов и интересен начин, да поемаш нови и различни отговорности. Всичко това вдъхва живот на работата, вдъхва смисъл и удоволствие, а и прави и теб, и компанията по-добри. Ако това е твоят, случай, осмели се да пристъпиш извън зоната си на комфорт и да направиш стъпки към своето личностно и професионално усъвършенстване.

Знаеш какво искаш да правиш и как да го постигнеш, но се страхуваш да не изгубиш сигурността на сегашната си работа

Това е не по-малко предизвикателно в сравнение със ситуациите, в които дори не знаеш какво искаш. Аз самата бях в подобна ситуация дълго време. И прекрасно разбирам сковаващия страх от това да се хвърлиш в нещо непознато. Аз самата, бях до някаква степен дори „привилигирована“, че когато направих тази промяна за себе си, нямах семейство, деца и освен моите две кучета, никой друг не зависеше от моето финансово състоние! Мога само да си представя какво би била такава промяна за семейните хора… И все пак… Значи ли това, че се отказваме да следваме мечтите си? Съвсем не! Дължим го преди всичко на себе си и на своето семейство да правим това, което ни прави щастливи. И ако на този етап не знаеш как да се справиш с тези свои лимити и страхове, това е напълно окей! Важното е да поддържаш визията ясна и с малки стъпки и премерен риск бавно, но устойчиво да вървиш към целта си.

Тук мога да ти препоръчам и статията ни на тема Как да се подготвим за промяна в кариерата, където можеш да прочетеш кои са етапите, през които преминаваме, готвейки се и извършвайки промени в живота ни, както и как по-лесно да преминеш през тях.

А в нашия курс Професия Щастие ще дадем инструменти по всяка една от тези точки.

  • Как да начертаем ясна визия  
  • Как да управляваме конфликтите на работно място в посока на това да извлечем ползата, която те могат да донесат,
  • Как да работим по собственото си развитие и разбира се
  • Как да преминем максимално комфортно и успешно през промените, които ни предстоят

Това са само част от темите, на които ще дадем пространство, време и ресурс в рамките на курса.

Ако разпознаваш себе си и виждаш полза, очакваме те!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *