Какво искаме всъщност?

desiresТова е един от най-трудните, но и най-важните въпроси, които задаваме на хората, които търсят истинската си професия и реализация. Всичко останало, свързано с уменията ни, характерите ни, качествата, знанията, опита и т.н. е по-скоро средство, което може да ни помогне да реализираме желанието си, но ако не знаем какво искаме…

Страшничко е да определиш какво искаш. Защо ли? Ами защото да поискаш нещо, означава да поемеш отговорност, че точно това искаш. Означава също, че ако го реализираш един ден, от теб ще се очаква да си щастлив. Означава също, че следва да е такова нещо, че да може да го достигнеш, защото ако се окаже невъзможно, това вероятно ще те направи нещастен и неудачник и то най-вече в собствените очи. С други думи, да поискам нещо е почти със силата да избера, да определя съдбата си. Затова и понякога искането ни плаши. Затова често се скриваме ловко зад мисълта, че от нас не зависи много, че е важно да реализираме това, с което разполагаме в момента, вместо да „хвърчим в облаците“. И това е един много разумно звучащ избор. Избирам да не следвам желанията си. Избирам да нямам мечти и желания. Просто да живея, за да не се разочаровам, да не страдам.

Цената да не се разочароваме, обаче, се плаща с това да не се очароваме, да не се вдъхновяваме и да не мечтаем без граници. Ако не се отлепим от земята, на която здраво сме стъпили, няма опасност да паднем, но няма и шанс да видим земята отвисоко, да достигнем нови висини.

Ако все пак се осмелим…

Ще споделя три въпроса-упражнения, които често използвам при работата си като консултант, когато достигнем с хората до темата „Какво искам?“.

golden-fish1. Представете си, че сте срещнали вашата персонална фея-вълшебница или златната рибка. А защо не – намерили сте вълшебния пръстен на Арабела (за по-порасналите, които помнят сериала) или вълшебната лампа на Алабин – усетете кой е вашият най-близък персонаж и се насочете към него.

Ако вече сте си избрали едно от събитията по-горе и сте успели да се вживеете в тази възможност, може да си отговорите на въпросите:

  • Какво бихте си поискали на момента? (да се случи, да се сбъдне)
  • Какво бихте искали да имате? (да притежавате)
  • Как бихте искали да изглеждате? (в своите очи, в очите на другите)
  • Какъв бихте искали да станете, с какво да се занимавате, да правите? (ако не са важни парите)
  • Какъв бихте искали да бъдете като човек (какво в себе си бихте искали да промените или подсилите или възобновите)?

2. Следващото упражнение е насочено директно към дейността и реализацията ни: Ако срещу вас се намира съдбата (на гости, на по чаша кафе) и ви даде възможност да поискате точно десет неща, свързани с работата и реализацията ви, какво бихте поискали (накратко, с по една дума).

3. Третото упражнение е много силно за мен. Научих го от моя учител от Марков колеж. Един кратичък, но разтърсващ въпрос – „Какво ще направите, ако знаете, че със сигурност няма да се провалите?“

Осмелихте ли се да поискате вече? Опитайте, дори да е на шега. Апетитът идва с храненето.

И си пишете!

Статията е публикувана за първи път в блога на Кареа,
Aвтор: Светлана Мутафчиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *