Как да се подготвим за промяна в кариерата? (Част 1)

Промяната се превърна в основна тема през последните десетилетия. Тя е навсякъде около нас, все по-бързо се случва и е все по-видима. Независимо от всичко това, си остава плашеща за нас хората, може би защото я свързваме с технологичния напредък и разбирането, че еволюционно ние се променяме и развиваме по- бавно от машините.

Колкото и рационално да съзнаваме, че промяната е неизбежна и в повечето случаи, е развиваща ни за добро, емоционалната част в нас активира страхове, неувереност, гняв, фрустрация и други негативни състояния. Те се свързват с мисълта ни, в резултат на което могат да се превърнат в доста устойчиви и да предизвикат цялостен блокаж, самосaботаж и отлагане на действия по посока на промяна. За да противодействаме на тези процеси, отново водени от рационализацията им, прибягваме до идеята да планираме промяната и така връщаме спокойствието си за известно време, докато емоциите отново вземат управлението над личността ни. Звучи като омагьосан кръг, от който е трудно да се измъкнем и все пак е възможно, защото има немалко хора, които са успели.

Ние в Марков колеж от дълго време работим по темата и имаме някои инструменти за решение на предизвикателството, които стъпват на научни и ескпериментални разработки. Често използваме един самооценъчен въпросник за готовност за промяна, разработен от Робърт Кригер и Дейвид Брант. Той дава доста добра представа за индивидуалното ниво на всеки от седемте аспекта на промяната, идентифицирани от тях, както и идеи за развитието им. На него ще се спрем подробно и ще го свържем с кариерната промяна в обучението , което стартира на 25 февруари.

Това, което тук ми се иска да изясним по- подробно, са емоциите при промяна и един инструмен, свързан с подготовка за кариерна промяна.

За емоците при промяна задълбочено и в продължение на години работи швейцарският психолог д-р Елизабет Кюблер Рос. През 1969г. Тя описва петте етапа на скръбта в книгата си „За смърта и умирането“, които представят диапазона на емоциите през, които хората преминават когато се изправят или сами случват промени в собствения си живот.

Моделът на Кюблер Рос е приложим и в кариерните промени,  доколкото всяка такава промяна е свързана със загуба на определено ниво. Често подобни емоции изпитваме при загуба на работа, преместване на нова позиция или дори при иницииране на желана от нас кариерна промяна. Самата д-р Рос ги нарича защитен механизъм, тъй като именно тях преживяваме когато се опитваме да се справим с промените. Ние не преминаваме тези етапи строго редуващо се, стъпка по стъпка, линйно и точно – някои могат да бъдат преразгледани, други да отсъстват напълно, могат да продължават различни периоди, да се заменят или съществуват едновременно. И така, ето ги етапите от оригиналния модел с кратко описание на всеки:

  • Отричане – „ не може да бъде“; „не на мен“; „не може да ми се случи отново“. Не искаме  да вярваме в промяната. На този етап мисленето и действията намаляват. След първоначалния шок, човек може да се срине и да се фокусира върху миналото. При оставане по- дълго в този етап може да се загуби връзка с реалността.
  • Гняв – „защо аз?“; „ това не е справедливо“; „те нямат право да посъпват така“. Когато човек осъзнае сериозността на ситуацията се разгневява и започва да търси виновника. Гневът може да се изрази по много и различни начини. Като цяло, това е етап на раздразнение и бързина.
  • Преговори –  „просто ме оставете да…“; „имам нужда от повече време, за да…“. Това е естествена реакция за забавяне на неизбежното или опит да намерим изход от ситуацията.
  • Депресия – „толкава съм тъжен/на за…“; „какъв е смисъла да опитвам да…“.  Това е етап на емоции като тъга, страх, съжаление, вина и други от негативния регистър. Може да се демонстрира с безразлично отношение, изолация, отблъскване на другите и липса на радост от живота.
  • Приемане – „всичко ще бъде наред“; „не мога да…, но мога да се подготвя за това“; „страхувам се, но ще го започна, защото искам …“ . Когато човек осъзнае, че битката с промяната е загубена, се обръща към своите възможности и започва да търси смисъл.

Ние се колебаем между различните етапи, както казва д-р Рос и когато ни се струва, че сме на етап Приемане и чуем нещо неприятно се връщаме на репертоара на гнева. Това е нормално! Макар, че не е включила надеждата в никой от етапите, авторката уточнява, че тя е важна, свързваща нишка между всички. Тя е важен показател за способността ни да се справяме успешно с промяната. Дори в най- трудните ситуации има възможност за растеж и развитие и всяка промяна има край.

А ти на какъв етап от промяната си? Къде си бил преди седмица; месец или година?

Ако вече си наясно с емоциите и етапите, вероятно в теб се надига въпросът „Как да го направя“. За да отговоря на този въпрос ще ти представя накратко шестте елемента от уравнението на Кностер, които ако се реализират, сборът от резултатите им е равен на осъществена промана.

За моделът можеш да научиш от следващата ни статия: Как да се подготвим за промяна в кариерата? (Част 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *