Как да се подготвим за промяна в кариерата? (Част 2)

Ако вече си наясно с емоциите и етапите от предходния модел, вероятно в теб се надига въпросът „Как да го направя?“. За да отговоря на този въпрос ще ти представя накратко шестте елемента от уравнението на Кностер, които ако се реализират, сборът от резултатите им е равен на осъществена промана.

  • Визия – представата ни за бъдещето, сбор от вижданията, надеждите  и амбициите ни. Гради се върху системата ни от ценности и процеса на формирането, и е също толкова важен, колкото самата тя. Липсата й води до объркване и загуба на посоката.

  • Умения – за да тръгнем да реализираме промяната, са необходими съответните знания и експертиза. Променящите се условия изискват усвояване на нови подходи, поведения и кураж да се експериментира. Липсата на умения води да тревожност, затова е добре да анализираме нужните за нашата кариерна промяна и да започнем овладяването им.

  • Консенсус – единомислие и синхрон с емоциите. Идеята тук е да сме осъзнали всички вътрешни бариери, които могат да ни доведат до сaботаж по пътя на кариерна промяна. Да си осигурим подкрепа, да поработим за вътрешната си  мотивация и други.
  • Стимули – да си осигурим вътрешни и външни такива, не непременно материални. Могат да са: повишаване на самооценката, професионалната квалификация или постигане на цялостно усещане за постижение. Липсата им води до съпротива, т.е ако усещате съпротива към промяната, помислете за стимулите, които сте си създали.

  • Ресурси – включват всичко необходимо за постигане на добрата кариерна промяна. Тук могат да се включат, освен обичайните материални, финансови и времеви, но и  осигуряването на  социална и емоционална подкрепа. Недостигът или липсата на ресурси предизвиква фрустрация и процесът на промяната е застрашен.

  • План за действие – основен инструмент за целенасочено и последователно управление на промяната. Без план няма промяна в процесите, следователно няма промяна и в резултата. Планът трябва да се състои от ясни и последователни стъпки, водещи към целта – успешна кариерна промяна и  реализация.

Това са само част от нещата, които искам да споделя с теб по темата. Ако са ти харесали и ти вършат работа добре дошъл си в курса Професия „Щастие“, повече информация за него, можеш да намериш на страницата на Марков колеж.

Успех и лекота по пътя на кариерните промени!

Диана

Консултант в Марков колеж

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *